Nyelv Nyelv
magyar (Magyarország) English (United States) Deutsch (Deutschland)


Dr. Lakatos Tamás PhD
osztályvezető főorvos

Osztályos elérhetőség:

Telefon: +36 14388425
Fax: +36 14388421
Email: ortopedia@irgalmas.hu
Cím: 1023 Budapest, Frankel Leó u. 17-19. II. emelet
Beutaló: 223711000

Ortopédia

Osztályos elérhetőség

+36 14388425 (nővérszoba)
ortopedia@irgalmas.hu

Tevékenység

Az ortopédiai osztály reumasebészeti ellátásában hazánk egyik legtapasztaltabb osztálya vagyunk, ezen a területen országos ellátási jogkörrel bírunk.


A gerincsebészeti tevékenység a degeneratív porckorong-betegségek ellátását célozza, de más kóreredetű gerincbetegségek sebészeti ellátását is végezzük. Osztályunk tevékenységének fontos részét képezik a vállsebészeti beavatkozások, közülük is kiemelkedik a vállízület protetizálása, napjaink korszerű protézisrendszereivel. Kézsebészeti ellátásunk elsősorban a rheumatoid arthritis okozta elváltozásokra fókuszál; ínplasztika, synovectomia, arthrodesisek és a kisízületi protézisbeültetések is ezen műtéti tevékenység részei.
A csípőízületi betegségek kezelésében, primer és revíziós esetekben mind a cementes, mind a cement nélküli protézisbeültetést széles implantátumválasztékkal, az adott betegnek és betegségnek megfelelő megoldást választva tudjuk javallani.
Osztályunk a különböző eredetű térddeformitások ortopédsebészi kezelését is hosszú idő óta végzi.
Lábsebészeti ellátásunk az előláb-deformitások súlyosságának, valamint eredetének megfelelően többféle megoldást kínál a legjobb funkcionális eredmény elérésének szem előtt tartásával. A boka és lábtő kopásos, gyulladásos, valamint posttraumás megbetegedéseinek műtéti beavatkozásait is végezzük.
Szintén speciális ortopédsebészi területünk a lazult kis-és nagyízületi protézises betegek ellátása. Az osztályon mód van kiterjedt csontdefektusokkal kísért lazult protézisek cseréjére is. Szükség esetén csontpótlást is végzünk, és megfelelő protézistípusokkal törekszünk az ízület mozgástartományának helyreállítására. E tevékenységünket segíti az osztályon kialakított frissfagyasztásos (-82C0) technikával tárolt csontkészlet.


A közelmúltban felújított korszerű műtőegység alkalmassá teszi az osztályt az ultrasterilitást igénylő, úgynevezett teljeskörű ízületi implantációs ortopédsebészi eljárásokra.

Osztályunkon kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a betegek megértsék az elvégzendő beavatkozásokokát és lényegét, így aktív részesei lehetnek gyógyulásuknak.

Oktatási, tudományos tevékenység

Osztályunk akkreditációt nyert a Semmelweis Egyetemen graduális és posztgraduális képzési feladatainak ellátására. Orvosaink rendszeresen konzíliumot adnak más mozgásszervi (elsősorban reumatológiai) osztályoknak, kórházunkon belül és kívül.

Az osztály története

A Budai Irgalmasrendi Kórház ortopédiai osztályának eredete a 19. század végére nyúlik vissza. Az érdem dr. Dollinger Gyuláé, aki 1889-ben elnyerte az akkori irgalmasrendi perjel egyetértését, és saját költségén megszervezte műtétes osztályát, ezzel létrehozva az országban az első hosszabb ideig megszakítás nélkül működő, ortopédiát is művelő osztályt. Ezen az osztályon vele dolgozott dr. Kopits Jenő.

Az ORFI megalakulását követően az I. számú ortopéd osztályt dr. Rojkó Antal, a II. számú osztályt Zinner Nándor professzor, majd ezt követően az összevont osztályt dr. Simon Lajos vezeti. Az irányítást 1976-ban Riskó Tibor professzor veszi át. Riskó professzor a „Heinola-modellt” adaptálja, megalapozva ezzel hazánkban a reumasebészeti szemléletet. Riskó Tibor professzor munkásságának köszönhető az OTKI Ortopédiai Tanszék előkészítése, majd megvalósulása. Dr. Riskó professzor 1984-ig vezeti az ORFI Ortopédiai osztályát és 1987-ig a Tanszéket. Utóda mindkét pozícióban dr. Udvarhelyi Iván lett. Az osztályon, mely az átalakuló egészségügyi rendszerben a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem, majd 2001 végéig a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Tanszéke volt, sikerült megvalósítani a szakmai munka és a tudományos feladatok összhangját.

Az osztály 2000. július 1-ig tartó betegellátó tevékenysége számokban:

Az újraindulásig évente mintegy 2000 beteg került felvételre, a műtéti szám a betegforgalom 95-98%-át tette ki, a nagy műtétek száma éves szinten 1200–1400 volt. Az összes felvett beteg 20-25%-a rheumatoid arthritisszel került felvételre. Az elmúlt években e betegek sebészeti ellátásában osztályunk országos ellátási feladatot kapott.


Az osztály 2000. július elsejével a Budai Irgalmasrendi Kórház állományába került. Ez időtől 60 ágyon folytattuk tovább ortopédiai tevékenységünket. Udvarhelyi professzor a Tanszék megszűnéséig vezette az osztályt. 2003-ban dr. Lakatos Tamás került kinevezésre. Az osztály munkaközösségének célja folytatni mindazon törekvéseket, melyek eddigi tevékenységét jellemezték. Így tovább folyik a reumasebészeti tevékenység, új műtét- és implantátum-típusok kerülnek bevezetésre. Megindul a „reverz” vállízületi arthroplasztika, a felszínpótló térdízületi arthroplasztikák minimál-invazív technikával történő beültetése (az országban elsőként), valamint MIS technikával is történnek csípőízületi implantációk. Mind a csípő-, mind a térdízület vonatkozásában bővül a revíziós arthroplasztikák palettája.

Kapcsolat

Levelezési cím:
1023 Budapest,
Pf.: 98.
Főépület címe:
1027 Budapest,
Frankel Leó út 17-19.

Telefon:
+36 14388400
+36 14388500