magyar (Magyarország) English (United States) Deutsch (Deutschland)

Kapcsolat

Levelezési cím:
1023 Budapest,
Pf.: 98.

Főépület címe:
1027 Budapest,
Frankel Leó út 17-19.
Telefon:
+36 14388400
+36 14388500
Fax: +36 12125378

Új honlap

Kedves Látogatónk!   Felhívjuk figyelmét, hogy a Betegápoló Irgalmasrend honlapja...

Hazánk fürdőkultúrája - gyógyvíz, rekreáció, gyógyítás...

Dr. Hefelle-Kiss Ferenc előadása a Veli bej kávéházi esték keretében, 2017. január 26-n 18:00 órakor.

A Betegápoló Irgalmasrend kulturális és építészeti kincsei Budán

Szeptember 17-18-án két idegenvezetés keretében mutattuk be az érdeklődőknek az Irgalmasok budai kápolnájának történetét és értékeit, valamint az Irgalmasok Veli bej Fürdőjét.

A magyar fürdőkultúra virágkorai

A magyar fürdőkultúra virágkorai címmel előadást szervezünk a Magyar Fürdőkultúra Napja alkalmából. Előadó: Dr. Hefelle-Kiss Ferenc

Kozma Imre atya Európai Polgár díjat kapott

A Magyar Tudományos Akadémián tartott ünnepélyes díjátadó keretében szeptember 23-án Európai Polgár díjat kapott Kozma Imre és Major Balázs.

« Vissza

Főigazgatói beköszöntő

 
Főigazgatói beköszöntő

A Betegápoló Irgalmasrend 16 éve, 50 év kényszerszünet után vehette vissza kezelésébe a kórházat, amivel egyidejűleg az irgalmas gyógyítás szellemisége is újra visszaköltözött a falak közé.

Küldetésünk minden nap arra tenni kísérletet, hogy integrált, holisztikus látásmóddal, test, lélek és szellem szükségét egyszerre figyelembe véve gyógyítsunk, ápoljunk. Segítsünk. Átsegítsünk.

Többszáz különböző képesítéssel rendelkező orvos és ápoló, speciális Lelkigondozó Szolgálat, valamint önkéntes segítők igyekeznek naponta valóra váltani a magunknak is tett ígéretet: ott lenni, jelen lenni, támaszt nyújtani, orvosolni, ellátni – akkor is, ha az erőforrások sokszor oly szűkösek.

Ezt a küldetést követték elődeink is, amikor a XVII. században a Betegápoló Irgalmasrend tagjaiként letelepedtek hazánkban, majd egymás után alapították kórházaikat. Az igazi lényeget hordozó felismerés, a cél azóta is azonos. Az összes többi nélkülözhetetlen elem ahhoz kell, hogy az adott korhoz és kultúrához illeszkedjünk. E tekintetben nagyon sok változás történt az elmúlt évszázadok alatt, és sok a változás manapság is.

Napjainkban az irgalmasság, a hospitalitás megvalósítása a korhoz illeszkedő megközelítést igényel. A rend 50 évnyi, kórházból való kényszerű száműzetése után nehéz ott folytatni a munkát, ahol korábban abbamaradt. Megváltozott a társadalmi, gazdasági környezet, és az orvos- és ápolástudomány is rengeteg új ismerettel gyarapodott. Az új kor más szervezési, vezetési technikákat követel meg.

2000-től – elsősorban Prof. Dr. Naszlady Attila akkori főigazgató vezetése alatt – olyan új egységek jöttek létre, mint például a Kardiológiai Osztály, amely integrálódva a főváros akutinfarktus-ügyeleti rendszerébe – a szívsebészet kivételével – képes ellátni a szakma teljes spektrumát, beleértve a szívkatéterezést és a pacemaker-beültetést is. Megerősítettük a kórház mozgásszervi betegségek komplex ellátására szakosodott, nagy hagyományokra visszatekintő reumatológiai, ortopédiai osztályait is. Újraszerveztük mindazokat a gyógyító és diagnosztikus osztályokat és részlegeket, amelyek segítségével a járó- és fekvőbeteg ellátás csaknem teljes spektrumát lefedő komplex intézmény jöhetett létre. És végül, de nem utolsó sorban újraindult a hajdani Gránátalma Gyógyszertár, amely nem csak a hozzánk forduló betegek biztonságos gyógyszerellátását teszi naponta lehetővé, hanem lakókörnyezetünk ezirányú igényeinek kielégítésében is fontos szerepet tölt be.

Kórházunk szellemiségéből és küldetéséből adódóan a betegséget ma sem pusztán fizikai, biológiai síkon kezeljük, hanem holisztikus betegellátást végzünk. Ennek jegyében az országban egyedülálló módon elsőként hoztunk létre kórházi Lelkigondozói Szolgálatot betegeink és hozzátartozóik, valamint munkatársaink lelki, spirituális támogatására. Ezzel egyidejűleg megszerveztük az erre szakosodó szakemberek és önkéntesek képzését is.

Munkánkat rendi jelmondatunk szellemében végezzük: „Kapunk tárva, a szívünk még inkább.”

Budai Gránátalma Patika

Nyitva tartás:

hétfő–péntek: 8:00-16:00

Tovább »

A Gránátalma Patika történetéből

Az első hazai irgalmasrendi gyógyszertár a budai Szent István királyról nevezett irgalmasrendi konvent és kórház megépítése után, 1815-ben királyi engedéllyel nyílt meg.

Még több történet »

Nyitva tartás:

6:00-12:00 és 15:00-21:00

Technikai szünet 12:00 -15:00

Tovább »